Bogen...

Det største svigt du kan udsætte børn for er ved ikke at sætte grænser for dem.

Derved forholder du dig nemlig ikke til dem og det de gør. Du forholder dig ikke til deres forsøg på at få at vide om de er gode nok. At tro børn kun bliver "gode nok" ved udelukkende at rose dem, er en stor fejl. Børn ved godt at man får skæld ud og et nej. De udfordrer det selvfølgelig men er ubevidst tilfredse med at der liver sagt nej. Når forældre ikke sætter grænser og ikke vil sige nej ovre i supermarkedet er det deres egen ansgt for følgerne: kaster han sig nu ned på gulvet og skråler. Hvad vil de andre sige. OG: jeg gider ikke tage den konflikt nu.

Men kære forældre: DET SKAL I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaman... hører jeg tit. Vi har ikke tid og den smule tid vi har skal ikke gå med skænderier. Jeg siger heller ikke man skal skændes. Man skal som forældre meget tidligt i barnets liv gøre dem ( og sig selv ) klart hvem der bestemmer og hvad man vil finde sig i. Og man vil ikke finde sig i skrigende børn og børn på gulvet i et supermarked. Så stop det dog når det forekommer.

Når I ikke tager konflikter med børnene så ignorerer I dem faktisk. Børn har hverken godt af eller ønsker at voksne føjer dem hele tiden. Børn ønsker at voksne bestemmer og sætter grænser

Derfor oplever mange rent faktisk at børn man føjer bliver værre og værre. Det sker ud fra devisen om at mere vil have mere. Men det sker også ud fra en søgen hos barnet: hvor er min far og min mor. Hvor siger de nej henne, hvor siger de fra henne, hvornår er nok nok ?? Børn ved nemlig godt at der er grænser. Det oplever de alle andre steder: i børnehaven og hos andre voksne og forældre. Og så er de måske født med en fornemmelse af, at noget må man og noget må man ikke eller: noget er godt og noget er skidt. Derfor bliver konflikterne mere og mere uudholdelige når man udsætter dem. Grunden er at børnene sukker efter at man sættter grænser og viser man som voksen vil bestemme. En anden grund er selvfølgelig at når man som voksen så gør ldit modstand, ja så har barnet vænnet sig til at få ret når bare man brokker sig længe nok.

Jeg er en af de sure voksne som sætter grænser hele tiden og som siger nej når jeg ikke vil have det de gør. Og børnene...ja, de bliver ved med at ville være i nærheden af mig. Hvorfor ?? Fordi de ved hvad de må og hvad de ikke må og de ved hvornår han tænder af, ham der den voksne. Og det giver en tryghed.

Velkommen til en ny del af mit verdensfirma.

Jeg har et par gange nu holdt foredrag for børnefamilier. Ovenfor kan du se hvilken tone foredraget bliver holdt i...og det er nøjagtig ligeså morsomt som mine teenageforedrag. Men I får nogle holdninger og meninger som kan slå hårdt så hvis I er ømskinnede så skal I ikke bede mig komme !!!

Men til alle I andre: skriv bare på: winthers@stofanet.dk så kommer jeg gerne ud og debatterer med jer.