Bogen...

         2. UDGAVE ER DESVÆRRE ALLEREDE UDSOLGT.!!!!!!!

Efterspørgslen har været forrygende og overvældende. Tak for det. Jeg har skyndsomst sat trykningen af 3. udgave igang. Der er nye afsnit og gode råd med i 3. udgave.

               Prisen for 3. reviderede udgave bliver stadig :     149.- + porto

Bestil den på: winthers@stofanet.dk

                 NYHED               NYHED          NYHED           NYHED

Nu kan bogen betales direkte på nettet samtidig med du bestiller den. Du skal bare ind på hjemmesiden: www.werkshop.dk

Efter betalingen er registreret, modtager du bogen i løbet af et par dage.

Danmarks første håndbog til forældre med teenagebørn. Det der er blevet udgivet indtil dato har været oversat amerikansk litteratur. Nu foreligger der en frisk lille håndbog med danske eksempler og skrevet i en dansk kontekst. Skynd dig at læse den - og bliv klogere på din teenager !!!                                        Nedenfor er der uddrag af bogen.

Med udgangspunkt i kurserne og mine mange års erfaring med teenagere, har jeg begået en bog. Faktisk er det kun den anden bog om teenagere som er rent dansk. Alle andre titler på området er oversat litteratur, som regel fra amerikansk.

Men nu har du chancen for at købe en bog om teenagere på dansk, med danske eksempler og med masser af gode råd om danske teenagere.

Så skriv eller ring til mig hvis du vil købe et eksemplar. Så sender jeg et til dig. Du kan også bare tilmelde dig et af mine kurser. Der har jeg altid eksemplarer med.

Du kan eksempelvis læse om:

 • Teenagerens psykiske, fysiske, sexuelle og sociale udvikling
 • Venner
 • Hvor meget skal de have i lommepenge
 • Hvornår går de i seng med hinanden
 • Hvor meget skal vi give dem lov til at drikke
 • Hold snotten fra deres værelse !!!!!!
 • De skal stadig have - mange - pligter i huset
 • Tag kampen og diskussionerne med dem
 • Gør dem ind imellem arveløse i arrigskab !!!
 • Mobilpli
 • Porno på nettet
 • Hvad hvis de ikke vil spille klaver mere
 • Lad være med at snage.
 • Indvandrersex !!!
 • Snavsetøj afleveres i vasketøjskurven
 • Ros dem. Ros dem. Ros dem. Ros dem.
 • Stil ikke en konsekvens op du ikke vil gennemføre.
 • Bær over - Bær ikke nag !!
 • Grin med dem og af dem !!
 • Elsk dem, tilgiv dem og vejled dem.

                                   UDDRAG AF BOGEN:

Forord:

 

I alle de år jeg har undervist i psykologi, har det altid været emnet omkring udviklingen i teenage årene som har interesseret mig mest. Det er de syv otte år fra de 12 til de 20 år som er de mest spændende i menneskets liv. Og det er de år hvor vi udvikler os mest og forandrer os mest. På intet tidspunkt i livet bliver vi udsat for så store omvæltninger som i teenage årene. Det være sig både på de kropslige, det psykiske og det sociale område. End ikke kvindens overgangsalder - så opreklameret den ellers er - kan matche det teenagere må igennem.

Sidste bemærkning bragte altid jubel i mine ungdomsklasser på handelsskolen. Det syntes de unge var lidt fedt at høre, og sige når de kom hjem. De blev ellers rigeligt udsat for sure overgangsmødre, så her var en som forstod dem.

Teenageren er vidunderlig. Vidunderlig sur, tvær, gnaven, krævende, urimelig, uansvarlig, selvcentreret og selvbevidst. Men samtidig er teenageren også vidunderlig sjov, glad, optaget af, skarp, hengivende, aktiv og levende.

"Har du selv børn ??"

I alle de år jeg har kørt kurser for forældre med teenagere derhjemme, er jeg blevet mødt med det spørgsmål. Det er jeg også blevet mødt med alle andre gange jeg har udtalt mig bramfrit om børneopdragelse - eller mangel på samme i dagens Danmark. Mit svar er altid: Skal lægen have brækket benet selv, for at han kan hjælpe patienten med det brækkede ben ?? Eller skal psykiateren selv have haft en depression for at kunne hjælpe en med en sådan ?? Næ, vil det fleste sige. Vi går gerne til en psykiater som er aldeles "normal" med vore sære tanker, ligesom vi gerne spørger lægen til råds om hvad som helst han sikkert aldrig selv har fejlet. Men når man skal udtale sig om folks små og store poder, så skal man have børn selv ellers er man aldeles uegnet som rådgiver. Jeg plejer også gerne at sige, at de bedste udi børneopdragelse plejer at være dem der ingen børn har selv. De ved hvor irreterende børn kan være. Og de er også dejligt fri for hele tiden at forsvare deres egne børn og skyde skylden på lærere, pædagoger, politikere, internettet, medierne og hvad dagens børnefamilier skyder efter når skylden skal placeres for deres egen utilstrækkelighed.

Mange forældre har idag fuldstændig glemt hvilken opgave det er at opdrage et barn. Det er jo nemt nok at lave det. Arbejdet kommer først bagefter.....

Men jeg har faktisk børn, plejer jeg at sige. Efter 10 år som underviser på Århus Købmandsskolen har jeg haft med mange unge at gøre. Efter 12 år som projektmager og frivillig i Bispehaven kender jeg masser af teenagere og mange af dem er kommet i mit hjem. Så mange af mine til tider bastante holdninger og råd vedrørende opdragelse, bygger rent faktisk på hvordan jeg har "opdraget" på masser af teenagere. Jeg har også en masse erfaring med en gruppe teenagere som mange i samfundet enten har givet op overfor eller direkte frygter. Det er dem vi kalder de utilpassede eller truede børn og unge, hvoraf en god del af dem er af anden etnisk herkomst end dansk. Og så har jeg været heldig at få stillet en teenager til rådighed af socialforvaltningen. Tænk sig, at det kan ske. Jeg er det man kalder en kontaktperson og i mit tilfælde har det så udviklit sig til at han bor hos mig det meste af tiden. Denne herboende teenager referer jeg i bogen til som " min egen teenager".

Bogen er bygget op efter mine efterhånden mange foredrag for forældre med teenagebørn.

Første del handler meget om teenageren set i samfundsperspektiv. Vi skal i den forbindelse også se lidt på børn og børneopdragelse. Endelig vil jeg se lidt på begrebet ungdom.

Herefter vil bogen få et mere psykologisk præg med overgangen fra barn til ung. Vi skal se på den sexuelle, fysiske og sociale udvikling hos teenageren. Og endelig vil jeg bruge noget tid og plads på det meget væsentlige og interessante begreb: identitet.

Herefter tager den praktiske dagligdag over. Bogen vil så blive præget af en række emner og spørgsmål taget ud fra dagligdagens omgang med teenageren. Man kan næsten bruge den sidste del som oplsagsværk: " hva nu hvis teenageren..." Det er her vi vil se på lommepenge, chat, hash forbrug/misbrug, kommunikation mm.

Oprydning på værelset.

Et af de helt store emner til diskussion i de små hjem er oprydning på teenagerens værelse. Mange forældre er fortvivlede over det rod og de cm af støv der kan være på en teenageværelse. Især sårer det nogle at deres lille søde datter som altid havde pinligt opryddet på sin barneværelse nu er ligeglad. Nu er der ikke en sandhed om dette emne, så nu får I min holdning til det: Luk døren derind til !!!

Huset består afprivat lokaler og fælles lokaler. De fælles lokaler: stue, køkken, gang, alrum, terrasse mm er man fælles om og rydder derfor op når man har brugt det. Ens værelse er derimod ens eget. Hvis teenageren vil bo i en svinesti, så fint nok for mig. For øjeblikket ligner min teenagers værelse et auto ophug fordi han er ved at bygge bil. Jeg lukker bare døren der indtil. Men hans rod skal ikke ud i gangen eller andre steder. Det går ikke. Dér hersker fælles standarder for oprydning. Men jeg gider altså ikke hidse mig op over at hans værelse roder så længe han holder døren lukket. Engang imellem beder jeg om at vinduet bliver åbnet, af hensyn til trævrket, er mit argument. Så, kære lille MOR!!! Hold op med at komme rendende med kost og spand. Lad dem selv styre det. Jeg har mødt ufatteligt mange mødre for hvem det er en mega overvindelse at gå forbi sønnikes værelse uden liiiiiiiige at skulle kigge ind og vende øjne eller holde sig for næsen. LA NU VÆR !!!! Og der er endnu flere som ikke kan gå forbi uden at skulle rydde op for teenageren. Se, når han opdager det, så lader han da først være med at rydde op. Hvorfor skulle han når mor kommer og gør det.

Som regel får de ryddet op når der kommer venner på besøg eller endnu bdre: et kæresteemne. Sommetider gør de det ikke. Det kan jeg nu ikke se er så vigtigt. Og hvis forældrene får besøg af folk som skal se huset, kan man diskret gå forbi og lade være med at åbne døren indtil rodehuset.

Et andet fælleslokale er badeværelset. her er det især pigerne som huserer, men drengene er nu kommet godt med i hvert fald i forhold til da jeg selv var teenager. Vi drenge brugte altså ikke så meget tid foran spejlet som de gør idag. Hold da op. Nå, badeværelset skal afleveres i samme stand som man modtog det. Og her mener jeg man bør tage nogle kampe om nødvendigt. Det kan godt være de bliver sure. det kan godt være de skal til fest om lidt, men hvis de afleverer badeværelset i sønderbombet tilstand, kommer de til at rydde op. de fleste kan godt leve med at det er dugget - også selvom det er flere gange om dagen. Man kan også godt leve med at det lugter som et fransk bordel, men håndklæder på gulvene, tøj smidt rundt omkring og make up ting og sager eller barbergrej på vaskens kant er ikke acceptabelt. Når de nu har brugt 45 minutter derinde alligevel, kunne de godt bruge fem minutter på at rydde op.

Hvis der er brugt service hos teenageren skal det selvfølgelig afleveres tilbage i opvaskeren, men det er jo også fælles egendom. OG HAN SKAL SELV AFLEVERE DET. Ikke noget med liiiiiiige at hente det for det er nemmest og hurtigst.

Efterskrift.

teenageren skal til at leve sit eget liv. I forældre vil stadig være en stor del af teenagerens liv, ligesom forældre bliver en stor del af de unge voksnes liv og af børnebørnenes liv. Men det er en anden slags liv. Det er deres liv. Hidtil - mens de var børn - levede de også vores liv. De gjorde hvad vi gerne ville have dem til. De var sammen med os. Og de udtrykte aldrig skepsis, mistro eller utilfredshed med det vi udsatte dem for. det vender teenageren op og ned på. Og det må vi sådan set bare finde os i.

Som forældre skal I nu til at leve jeres eget liv. I skal finde nye roller, nye interesser, fælles interesser !!! I kan ikke længere nøjes med at være i live i kraft af jeres børn. I kan ikke længere udfylde jeres liv med børnenes fodbold, musik eller dans for de er måske holdt op med at gå til det nu hvor de er blevet teenagere !!! Jeg har talt med mange teenagere som er bange for at fortælle deres far at de ikke gider at gå til fodbold mere, for han bliver så ked af det. Eller piger som ikke vil gå til dans mere men mor synes jo... Stop det nu !!! Hvis fodbold er vigtigt for far må far selv gå til fodbold. Hvis dans er vigtigt for mor, må mor selv gå til dans.

Men skal man så holde sig væk fra dem ???

Nej !!!!!!!

Forældre og alle andre voksne skal være omkring teenageren, holde øje med dem, spørge til dem, være nysgerrige på hvad de laver, hjælpe dem, rådgive dem og råbe ad dem. Sunde, glade, dygtige, frække og "rigtige" teenagere er omgivet af voksne som blander sig, stiller spørgsmålstegn, peger fingre af, og skændes med dem. Men disse voksne gør det fordi de elsker teenageren, interesserer sig for teenageren og kun ønsker een ting, nemlig at teenageren skal lykkes med det han gerne vil med sit liv.

Bliver de nemmere med alderen ???

Jeg tror min bror har erkendt at det blev de ikke.

Og tak for det !!!!!!

Bagsiden:

Teenageren er vidunderlig !! Vidunderlig ærlig. Vidunderlig lige på. Vidunderlig nysgerrig. Vidunderlig besværlig. Teenageren giver os masser at lave, masser at tænke over og masse at diskutere.Teenageren er god til at sætte vore værdier, vaner og moral til debat. Og det er jo faktisk rigtig godt.

Jeg har arbejdet professionelt med tenagere i over 15 år og hver dag har været en fornøjelse. Det er denne fornøjelse jeg forsøge at fortælle forældre og andre at de skal gribe. Teenageperioden, tror mange forældre, er en tid hvor barnet ikke har brug for forældrene, hvor man skal blande sig uden om det de laver, hvor man skal lade dem gøre deres egen erfaringer på alle områder, hvor de helst vil være fri for voksne og hvor man godt kan skrue op for karrieren og være mindre derhjemme.

Intet kan være mere forkert.

Teenageren elsker voksne som gider dem. Teenageren elsker sine forældre. Teenageren elsker at der er nogen som blander sig, siger fra, ryster på hovedet og sætter grænser. De elsker kampen om hvem der har ret og hvem der skal bestemme. Det eneste vi voksne sådan set skal, er at stille op til den kamp !!

Men vi skal stå tidligt op !! Der er fart på teenageren. Men hvis man følger med så godt man kan får man nogle forrygende oplevelser, diskussioner og grinere på.

Så bare gå igang !!!

ISBN nr. 87-991790-0-8